simon

 

 

Nieuws

Karl Schubert winnaar 4e SchaakRockNacht

Leerzame avond met Tea Lanchava

De lezing/training die Internationaal Meester Tea Lanchava op donderdag 9 oktober gaf trok veel publiek, net als vier weken eerder de avond met Hans Böhm.Tegen de 80 schakers uit Limburg, de Duitse grensregio en zelfs uit Boxtel en Zaandijk waren naar Het Streeperkruis getrokken om te luisteren wat één van de sterkste vrouwelijke schakers van Nederland te vertellen had. Tea was naar Landgraaf gekomen op uitnodiging van Schaakvereniging Schaesberg.

Tea Lanchava begon de avond met anekdotes over haar jeugd in Georgië. Ze leerde op haar 5e schaken en werd op haar 12e ontdekt als groot talent door wereldkampioene Nona Gaprindasjvili. Al snel werd ze tot tweemaal toe wereldkampioene bij de meisjes en verwierf daarmee een heldenstatus in Georgië. Als 13-jarige had ze al hetzelfde salaris als haar leraren op school en had haar familie de beschikking over een vierkamerappartement in de Georgische hoofdstad Tblisi. Als lid van het nationale team van de Sovjetunie nam ze deel aan toernooien en trainingskampen met o.a. de latere wereldkampioen Grootmeester Vladimir Kramnik.

Na de val van de Sovjetunie kwam ze naar Nederland en was verbaasd over hoe weinig aanzien schaken geniet in Nederland. In Nederland was het moeilijk om van schaken te leven en dat ging haar steeds meer tegenstaan. Toen ze in 2004 een baan kreeg aangeboden in de financiële wereld hapte ze meteen toe en heeft inmiddels haar eigen bedrijf. Ze bleef echter spelen en behaalde nog mooie successen. In 2006 werd ze tweede op het Europees kampioenschap en in 2012 werd ze Nederlands kampioen bij de vrouwen. Na de verhalen over haar schaakcarrière vertelde Tea over de rol van motivatie en fantasie in het schaken. De verhalen werden uitgebreid toegelicht met voorbeeldstellingen en fragmenten uit haar eigen partijen. De vele deelnemers, in leeftijd variërend van 15 tot 90 jaar, konden hier actief aan meedoen. Pas tegen half twaalf werd de avond afgesloten.

Begin november is Tea opnieuw in de regio. Ze speelt dan mee in de Euregiogroep van de Victor Schaakvierkampen die van 7 tot en met 9 november worden gehouden bij Victor4art op Heerlerbaan. Ook dit evenement wordt door SV Schaesberg georganiseerd.


Geslaagde BBQ 2014

het is langzaam een traditie aan het worden, en waarom ook niet. De jaarlijkse BBQ moet welliswaar steeds kort van te voren gepland worden waardoor meerdere mensen niet altijd kunnen. Maar dat neemt niet weg dat het steeds weer een gezellige boel is, ook zónder schaakborden. Maar misschien moeten we voor komend jaar eens een overdekte locatie zoeken zodat langer vantevoren een datum kunnen plukken die onder alle weersomstandigheden door kan gaan.
Hieronder een impressie van de gezellige avond. Met dank aan Michael voor de foto's.

Ko Wachelder overleden

Op woensdag 10 september j.l is ons ex-lid Ko Wachelder overleden.

Ko Wachelder

Ko was jarenlang lid van de KSV tot hij rond 1998 de KSV verliet. Hij bleef wel actief op schaakgebied (hij schaakte met enige regelmaat in een cafe) maar speelde nooit meer serieuze partijen. De laatste jaren bij onze vereniging speelde Ko enkel nog bondswedstrijden. Ko was alleenstaand en woonde zijn laatste levensjaren in Heerlen. Een val in zijn woning is hem op 50-jarige leeftijd noodlottig geworden. Ko is maandag 15 september in stilte gecremeerd. Namens het bestuur van de KSV hebben Wim Badenhop, Walter Kunstek en Arno Ypelaar de plechtigheid bijgewoond. Wij wensen zijn familie en vrienden veel sterkte!

Ingemars Jesse wint Eurode Open 2014

Henk Temmink wint 31e Alex Vinken Toernooi
René Coenjaerts winnaar B-groep
Sophie van Stiphout wint de C-groep

Glenn Freer en Karl Schubert winnen Invitatie Toernooi

Het was niet druk maar daarom niet minder gezellig. De zomeravondinvulling voor 17 juni was het traditionele Invitatie Toernooi waar we deze keer enkele leden van de SV Schaesberg mochten verwelkomen. Er werd gevluggerd volgend het zwitsers systeem, 10 min.p.p.p. Uiteindelijk won Glenn en Karl met 6,5 punten, derde werd Arno met 4 punten en op een vierde plaats eindigde Richard.

Glenn Freer Open Kerkraads Kampioen 2014!
B-groep gewonnen door Fritz HöhensteigerHans Böhm op 11 september naar SV Schaesberg

Uitslagen en standen Open Heerlense Kampioenschappen

3e ronde Lisb Rapidcompetitie: KSV op de 2e plaats

Examens: Alle jeugdspelers geslaagd!

 

KSV na 5 jaar weer terug in de promotieklasse!

Glenn Freer wint Paastoernooi 2014

 

Lisb Rapidcompetitie 3e ronde: KSV op de 2e plaats

Tijdens de 3e ronde van de Rapidcompetitie eindigde het Kerkraads team op een 2e plaats. Eerste werd Schaesberg (notabene met een man minder!) en op de derde plaats eindigde De Juiste Zet. Het team van Venlo bleef puntloos want zij kwamen niet opdagen...
Voor de KSV speelden Walter Kunstek, Glenn Freer, Richard Orbons en Arno Ypelaar.
De finale is op 28 mei 2014 (de avond voor Hemelvaartsdag) bij SV Voerendaal.

Arno Ypelaar Rapid Kampioen 2013-2014

Externe Competitie:
KSV met één been in de promotieklasse

Karl Schubert Clubkampioen seizoen 2013/2014


Interne Rapid Competitie 2013-2014 na ronde 15

KSV uit de Lisb KO-beker

Externe Competitie:
KSV wint van SV Eijsden met 6-2

LK Snelschaken voor teams

Lisb rapid beker: KSV 3e

Richard Orbons knalt op het Tata Chess Tournament

Ties Dumont Limburgs Kampioen!

Michael Zimmerman wint CaissaToernooi

SCHAKEN IN KERKRADE!

Loop gewoon eens binnen
elke dinsdagavond vanaf 19.30 uur in het
Sjtaater Hoes, Schaesbergerstraat 27 Kerkrade / Terwinselen.

Lessen voor de jeugd op dinsdagavond
tussen 19.00 en 20.00 uur in het Sjtaater Hoes

Schaken voor beginnende schakers, jeugd of ouderen
elke woensdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur in de Hamboskliniek, kantine.

info/vragen/opmerkingen ?
stuur een mailtje naar info(at)svkerkrade.nl of bel met Arno 0617566140

Karl Schubert KO-beker Kampioen

KSV vrijgeloot voor de 1e ronde Lisb KO-beker

Het Sinterklaas Zonder Zwarte Pieten Snelschaak Toernooi 2013

Externe Competitie: KSV wint ook de 2e ronde met 6-2

Welkom nieuwe leden

Glenn Freer winnaar SchaakRockNacht 2013

NIEUW! PARTIJEN door Toon Kayser

Andrey Orlov wint het Eurode Open 2013
VOLGENDE EDITIE EURODE OPEN IS OP 6 SEPTEMBER 2014!!

Matthias Röder wint de 30ste editie van het Alex Vinken Toernooi
Arthur Hendrickx wint de B-groep en winnaar groep C is Matthijs Saccol

KSV wint voor de 4e keer op rij de Lisb KO-beker

Open Kerkraadse Kampioenschappen 2013
Karl Schubert winnaar OKK 2013!
Ralph Engelen wint de B-groep!

Piet Bakker overleden

Schaakfanaat?

Glenn Freer clubkampioen seizoen 2012-2013!

7e ronde Lisb Competitie: KSV wint van Heerlen

Karl Schubert op zijn Paas-best!

6e ronde Lisb Competitie: KSV gelijk tegen DJZ2

Dick Klokgieters overleden

5e ronde Lisb Competitie: KSV gemakkelijk langs MSV-VSM

Uit de oude doos, Euwe

KSV eindigd als 3e in te sterke Lisb-Rapidgroep

Arno Ypelaar wint KO-beker-finale van Karl Schubert

Luuk Gerritsen gedeeld 5e in Tegelen

 

Glenn Freer wint Paastoernooi 2014

Het gezellig toernooi, ook wel bekend als Eiertietsj-Toernooi, kende Glenn Freer als winnaar. Op een tweede plaats eindigde Karl Schubert en derde werd Richard Orbons. De eieren zorgden voor een hoog cholesterol/testeron/dopamine-gehalte maar dat was na afloop slechts aan een enkeling te merken (kan echter ook aan de rum gelegen hebben :-)

KSV uit de Lisb KO-beker

Op vrijdag 14 maart werd in Stein de 3e ronde voor de KO-beker gespeeld. De KSV speelde tegen DJC2. Er werd slechts door één speler verloren maar toch bekert de KSV niet verder. De verloren partij (van Arno Ypelaar tegen Luc Cornet) was de partij aan bord 1. Op bord 2 speelde Walter Kunstek remise tegen Gino de Mon, Lukas Johann won zijn partij aan bord 3 en Michael Zimmerman speelde ook remise (bord4). Maar bij gelijk spel wordt het resultaat van het laatste bord weggestreept dus was DJC de gelukkige vereniging die door mag bekeren.

LK snelschaken voor Teams

Zondag 16 februari namen namens de KSV Michael Zimmermann, Peter Salden, Sjef Schrijvers en Glenn Freer deel aan het open LK snelschaken voor teams. Ze eindigden met 9 punten als 8e van 13 deelnemende teams en als 2e in de b-groep.
Het toernooi werd georganiseerd door sv Heerlen en verdere info is te vinden op haar site (http://www.schaakclubheerlen.nl/). Voor ons was het een leuke dag en de hoop is natuurlijk volgend weer (en liefst met meer man, 2 teams) mee te doen. (Glenn Freer)

KSV eindigd 3e in de 2e ronde rapidbeker

DJZ, Voerendaal en DJC waren de tegenstanders waar Glenn Freer, Richard Orbons, Sjef Schrijvers en Arno Ypelaar het tegen moesten opnemen. Maar het pakte niet best uit. Het Kerkraads team eindigde op een 3e plaats. Enkel van DJZ werd gewonnen. Dat neemt niet weg dat de afterparty harstikke gezellig was bij gastvereniging DJZ!
Meer info hier

Richard Orbons knalt op Tata Steel Chess Tournament

Richard Orbons nam in januari deel aan het Tata Chess Tournament. In categorie Weekend 5 van de amateurs behaalde Richard een prachtige score van 2,5 uit 3, met een TPR van maar liefst 1968!

Michael Zimmerman wint Caissa Toernooi 2013


Het laatste toernooi van het jaar, het traditionele CaissaToernooi werd ditmaal gehouden op 30 december ipv 31. Dit omdat café Hamers dinsdag's gesloten is. Jammer dat ook op deze dag velen verhinderd waren maar het was er niet minder gezellig door. Het toernooi werd gewonnen door Michael Zimmerman. Tweede werd Glenn Freer en op een derde plaats eindigde Walter Kunstek. Het gezellige toernooi werd afgesloten met een heerlijk etentje bij de griek aan de overkant.

KSV vrijgeloot voor de 1e ronde Lisb KO-beker

De loting had het volgende resultaat:
A-klasse (4 deelnemende teams): 1e ronde:

  1. DJC – Voerendaal 1;

  2. MSV-VSM – Voerendaal 2;

Deze wedstrijden dienen uiterlijk 1 april 2014 te zijn gespeeld;


B-klasse (5 deelnemende teams): 1e ronde:

  1. EWS Weert – DJC 2;

  2. SV Schaesberg – Voerendaal 3;

 Kerkrade is vrijgeloot.
Deze wedstrijden dienen uiterlijk 1 februari 2014 te zijn gespeeld.

 

Sinterklaasschaak 2013

De editie 2013 van het Sinterklaassnelschaaktoernooi is gewonnen door Glenn Freer. Hij stond slechts één remise toe, alle overige parijen won hij. Richard Orbons en Wim Badenhop deelden de 2e plaats.

Om iedere link met enige vorm van racisme te voorkomen zijn er dit jaar geen zwarte pieten uitgedeeld maar bitterballen. En waarschijnlijk ook bitterballen voor het laatst want ook hier zal wel de een of ander bond van klojo's problemen mee hebben...

Glenn Freer 10,5
Richard Orbons 8
Wim Badenhop 8
Arno Ypelaar 7
Ed Golob 6,5
John Uckerman 6
Jo Paffen 5
Ton Koester 5
Fritz Hoehensteiger 4,5
Jan Ypelaar 3
Sjef Schrijvers 2
Randy Poetgens 0,5

Welkom nieuwe leden

We hebben er weer nieuwe leden bij. Randy Pöttgens die ooit de jeugdopleiding volgde bij de KSV is terug. Jaap Eilers, tijdelijk woonachtig te Eijgelshoven komt onze interne competitie verrijken. Zo ook Sjef Schrijvers, die nog niet zo heel lang schaakt maar het goed naar zijn zin heeft op onze clubavonden.

Verder is Ton Koster, die al sinds lange tijd bij onze vereniging meeschaakt, overgestapt van Sv Heerlen naar de KSV omdat de dinsdag als clubavond beter schikt. En het zelfde pad bewandelde Jo Paffen, ook al geruime tijd regelmatig bezoeker van onze interne.

Wij heten alle "nieuwkomers" van harte welkom in onze club en hopen dat jullie bij ons in gezellige sfeer jullie hobby tot in de eeuwigheid mogen uitoefenen!

 

 

 

Linksboven Randy Pöttgens, boven Jaap Eilers en links Sjef Schrijvers, proost!

 

 

KSV voor de 4e keer op rij KO-Bekerwinnaar

Dinsdag 4 juni werd in Kerkrade de finale gespeeld van het Lisb KO-beker toernooi. De KSV speelde met een team in de B-groep. Het zag er niet naar uit dat Kerkrade ging winnen van tegenstander Voerendaal3, ondanks de snelle winst van John Uckerman. Zowel Glenn Freer, Walter Kunstek als Karl Schubert stonden niet al te best. Voor sommigen is dit juist de trigger, maar enig fortuin was de Kerkradenaren ook niet misgunt. Uiteindelijk won Glenn en remiseerden Karl en Walter waardoor de wisselbeker blijft waar hij was: in Kerkrade.

In de A-klasse ging de finale tussen MSV-VSM en DJC. Deze wedstrijd eindigde in 3-1 voor DJC. Het winnende team van DJC bestond uit: Sander Vanwersch, Fabian Miesen, Ynze Mengerink en Stefan Spronkmans.

Piet Bakker overleden

Op 13 mei j.l. is ons oud-lid Piet Bakker na een kort ziekbed overleden. Piet was sinds 1968 lid van onze vereniging. Hij bleef onze vereniging trouw tot 2002, toen hij vanwege zijn gezondheid gedwongen werd te stoppen. Hij kon het niet meer opbrengen om op de late avond te schaken. Dat wil niet zeggen dat hij met schaken stopte. Bij goed weer ging hij overdag nog vaak naar Herzogenrath om daar te spelen op het grote buiten-schaakbord. Toen de KSV in juni 2011 begon met de schaakactiviteiten op de woensdagmiddag in de Hamboskliniek was ook Piet weer van de partij. Wellicht iets minder geconcentreerd maar wel nog even fanatiek als vroeger.

Piet was tijdens zijn leven een hard werkende man die openlijk zei waar hij voor stond. Deze recht-voor-de-raap-mentaliteit sierde hem.

Toen ik op een woensdag-middag zijn spel volgde tijdens een partij tegen Ed Golob, deed hij een zet waardoor hij een stuk dreigde te verliezen. Toen Ed hem op de foute zet wees en zei dat hij die beter niet kon doen, antwoorde hij op karakteristieke toon: "dat is miech doch ram ejaal!"...

Enkele maanden geleden werd Piet ziek waardoor hij ook op de woensdagmiddag niet meer kon schaken. Hij was in januari 86 jaar geworden.

KSV'ers die afscheid willen nemen van Piet: de afscheidsdienst wordt gehouden op zaterdag 18 mei om 10 uur in de aula van crematorium Schifferheide, gevolgd door de begrafenis aldaar.

Mathhias Van Zwet lid af

Matthias van Zwet heeft zijn lidmaatschap bij de KSV opgezegd. De dinsdag komt hem niet altijd goed uit. Zodoende is hij weer teruggekeerd bij SVHeerlen. Matthias zal wel nog bij gelegenheid deelnemen aan onze interne competitie.

Karl Schubert wint het grootste EI!

Tien deelnemers waagden de gok: wie wint het grootste EI. Uiteindelijk bleek Karl Schubert het meest gefocust op het gigantische EI, gevuld met uitheemse lekkernijen, dat te winnen viel bij dit jaarlijks Eier-Tietsj-Toernooi op dinsdag 26 maart. Met 17½ punt stond hij slechts één remise toe (tegen Ed Golob). De overige deelnemers voelden zich als zachte eitjes, werden als bange hazen vakkundig naar de slachtbank geleid waarna ze met huid en haar werden verslonden. Zijn verbouwereerde tegenstanders stuk voor stuk achterlatend met slechts sjokoladen troostprijzen. Zelfs de nummers 2 of 3 telden hier niet mee (resp. Glenn Freer en Ed Golob). Zij kraaiden geen victorie maar dropen af met paasbrood en dikmakende mini-eitjes die niet eens uit de Hema kwamen...

KSV eindigd als 3e in sterke Rapidgroep

In de tweede ronde Lisb-rapidbeker wist het Kerkraadse team niet te overtuigen. Dat was ook niet zo gemakkelijk want de tegenstanders waren DJC I, Voerendaal I en MSV-VSM I. Laatst genoemde kwamen jammergenoeg niet opdagen. Zij hadden zich welliswaar afgemeld om 19.00 uur maar vergaten daarnaast wel om ook Gino De Mon en zijn moeder in te lichten. Dus speelde Gino in zijn eentje tegen de rest. Maar ook Gino kon geen potten breken. Uiteindelijk eindigde de Kerkradenaren op een 3e plaats, Djc werd 2e en Voerendaal ging aan kop. Voor KSV kwamen Karl Schubert, Walter Kunstek, Glenn Freer en Peter Salden uit.

Karl Schubert wint het Vasteloavends Snelschaak Toernooi

Karl bleef Glenn Freer voor. Op een derde respektievelijk vierde plaats eindigden Ed Golob en John Uckerman.

Geslaagd Caissa Toernooi

de 33ste editie van het traditionele Caissa Toernooi vond op de valreep van 2012 plaats in cafe Hamers. Het was tevens de afsluiting van ons jubileumjaar. Ook enkele oud-leden waren op de uitnodiging afgekomen, waaronder de bedenker van het toernooi, ex-voorzitter Guillaume Offermans. Bij hem thuis is de traditie ontstaan in 1979. Ook enkele, bij ons meespelende, leden uit Heerlen waren aanwezig. Ook Matthijs Saccol en nieuwkomer Michael Zimmerman waren van de partij. In totaal waren we met 17 man.
Bij dit soort Toernooien staat jemuutliegheit voorop en dat was het vooral. Het eten smaakte goed, en ieder ging, zoals de traditie het eist, met een andere fles naar huis dan waarmee hij gekomen is. Uiteindelijk waren er drie winnaars, en dat waren Glenn, Walter en Michael. Maar eigenlijk waren we allemaal winnaar vandaag!


met dank aan Jo Paffen voor de foto's.

R.I.P Andy Nelissen

Vlak voor de kerstdagen ontving ik het bericht dat ons ex-lid en schaak-collega Andy Nelissen op 44-jarige leeftijd is overleden. Hij heeft zich niet schaakmat laten zetten maar de partij voortijdig opgegeven op woensdagmorgen 19 december 2012.

Andy was een controversieel iemand die in een bijzondere gedachtenwereld vertoefde. Deze gedachtenwereld was voor zijn omgeving vaak moeilijk te bevatten. Maar doorgaans accepteerde hij het ook dat hij niet begrepen werd. Hij deed dan misverstanden af met een hartelijke schaterlach waardoor hij, in ieder geval bij mij, een plekje in mijn hart veroverde.
Mensen die hem niet goed kenden (of beter gezegd niet goed genoeg) en de confrontatie zochten kwamen soms met Andy in conflict.
Aan de ene kant verguisd, ander andere kant bewonderd. En dan vooral vanwege zijn humor en zijn bijzondere visie op het schaakspel.

Andy was lid van onze schaakvereniging sinds zijn jeugd met diverse pauzes tussendoor. Hij was, in zijn beste jaren, een van de sterkste schakers die onze vereniging gekend heeft. Ook zette hij zich in voor de jeugd en was ook bereid zijn gedachtengang met collega-schakers te delen. Zijn wispelturig karakter zorgde er evenwel voor dat hij óf zeer fanatiek was, óf het schaken weer voor enige tijd de rug toe keerde. Zo reisde hij tot twee keer toe naar India om de zin van het leven te ontdekken. Ik raad iedereen aan om zijn columns eens goed door te lezen. Hierin relateerde Andy vaker het schaakspel met ons aardse bestaan. Wellicht kan menigeen hier enige lering uit trekken.

Zoals hij beschreef in zijn column Schaken als pad naar God deel 5 was hij wellicht zelf die geïsoleerde pion. Een pion die zich zelf heeft opgeofferd om een hoger doel te bereiken. Laten we hopen dat Andy nu vind waar hij al altijd naar op zoek was...

Wij wensen familie en naasten veel sterkte!
namens de Kerkraadse Schaak Vereniging,
Arno Ypelaar

 

1e ronde snelschaken (Printentoernooi 4 dec 2012)

Karl Schubert won de eerste snelschaakronde van drie. Hij liet Walter achter zich met een halfje. Matthias eindigde derde.
SnelschaakKampioen mag diegene zich noemen die de beste score heeft over 2 van de drie ronden (best out of 3).

Karl Schubert 9
Walter Kunstek 8,5
Matthias van Zwet 7
Glen Freer 6,5
Jo Paffen 6
Arno Ypelaar 5,5
Ed Golob 5,5
John Uckerman 5
Wim Badenhop 4,5
Peter Salden 4
Fritz Hoehensteiger 4
Ton Kaijzer 0,5

Garry Kasparov in Kerkrade

Kasparov

Garry Kasparov was in Kerkrade om de Martin Buber Plakette in ontvangst te nemen. Deze plakette wordt jaarlijks uitgereikt door de stichting Euriade aan iemand die zich inzet voor een goed doel. In het geval van Kasparov is dat voornamelijk zijn inzet voor de jeugd om schaken op scholen te stimuleren. En natuurlijk ook voor zijn strijd tegen de diktatuur van Poetin in onderdrukt Rusland.

In samenwerking met de stichting Eurode 2000+ en de schaakverenigingen uit Kerkrade, Herzogenrath en Kohlscheid werd er op 4 november een Eurode Toernooi op Rolduc georganiseerd met als prijs voor de winnaars een meet&greet met Kasparov en een simultaan met drievoudig Nederlands kampioen Anish Giri.

Kasparov

Ook dit alles vond plaats onder de historische entourage van Abdij Rolduc. In totaal waren er 29 deelnemers voor wie deze dag een onvergetelijke ervaring was. Na de meet&greet deed Garry Kasparov de openingszet aan elk bord en Anish Giri mocht de klus klaren. Dat deed hij met verve: 28 partijen won Anish en aan één bord moest hij remise toestaan. Tegenstander Erik Schreyer gaf hem geen andere keuze.

Klik hier voor de fotoreportage door Arno Ypelaar. Wil je een foto in groot formaat? stuur een mail met het nummer van de foto naar info@svkerkrade.nl

Klik hier voor de fotoreportage door Matheu Bemelmans (Abdij Rolduc)

Klik hier voor een verslag gemaakt door Klaus Haverkamp van SV Herzogenrath

1e ronde interne rapid 2012

Deze eerste ronde werd gewonnen door Karl Schubert.
De eindstand was alsvolgt:

Karl Schubert 9
Arno Ypelaar 7
Ed Golob 7
Glenn Freer 6,5
Fritz Hoehensteiger 5
John Uckerman 4,5
Wim Badenhop 3
Jan Ypelaar 2
Ton Kaijzer 1
Karl Kratz 0

SchaakRockNacht 2012

Ondanks de geringe opkomst (er kwamen slechts 12 schakers opdraven) was het toch een reuze gezellige boel op de 2e editie van de SchaakRockNacht. Bijna alle deelnemers waren zonder auto gekomen zodat ook de waard en de brouwerij tevreden kan terugkijken.
Tevens werd er een RockQuiz gehouden, waar ook punten mee te verdienen waren. Uiteindelijk won dan ook niet degene met de meeste winstpartijen. Dat bleek na 10 ronden Karl Schubert te zijn (8,5 uit 10) maar hij scoorde slechts 2 punten met de quiz. Winnaars werden uiteindelijk Wim Badenhop én Igor Erin die het meest scoorden in beide categorien (5 winstpartijen en 8 vragen goed). Er waren 6 prijzen in de vorm van DVD's en CD's waaronder 2 prijzen voor rockfans die enkel deelnamen aan de rockquiz. Gezien de enthousiaste reacties van de deelnemers gaat er zeer zeker een 3e editie komen.

Garry Kasparov & Anish Giri naar Kerkrade

Op 16 novermber zal Gary Kasparov een bezoek aan Kerkrade brengen. Hij neemt dan de Martin Bruber plaquette in ontvangst die aan hem namens de stichting Euriade wordt uitgereikt. Plaats van handeling zal Rolduc zijn.

Op 17 november zal ook Anish Giri Kerkrade aandoen. De stichting Eurode 2000+ en bovengenoemde schaakverenigingen organiseren een simultaan tegen deze drievoudig Nederlands Kampioen.

De 25 tegenstanders van Anish Giri mogen voor hun plaats knokken op het Eurode Toernooi op 4 november. Dit toernooi, onder de vlag van de stichting Eurode 2000+, de Kerkraadse Schaak Vereniging én de duitse verenigingen Herzogenrath en Kohlscheidt heeft een grensoverschrijdend karakter. Dit groots opgezette schaakfestijn zal bedoeld zijn voor inwoners van Herzogenrath en Kerkrade én leden van de drie schaakverenigingen. Lees hier meer over dit toernooi op 4 november 2012.

Meer over de uitreiking van de plaquette: klik hier

 

KSV wint Lisb KO-beker B-klasse

Met de overtuigende cijfers ½-3½ won het KSV-team van Voerendaal 2. Walter Kunstek, Glenn Freer, Arno Ypelaar en John Uckerman mochten voor de derde keer op rij de beker mee naar huis nemen. 

In de A-klasse won DJC van Voerendaal I met 2-2 (en winst na vluggeren). De organisatie lag in handen van de Sv Voerendaal.

Finale Lisb-Rapidcompetitie

De finale van de Lisb-rapidcompetitie vond plaats op hemelvaartsdag in het Streeper Kruis, het verenigingslokaal van de 75-jarige SV Schaesberg.

De KSV deed met twee teams mee aan deze competitie maar slechts een enkele keer bleken ook daadwerkelijk 8 man bereid deze 2 teams te bemannen. Zo ook in de finale, zowel het eerste als het tweede team misten een speler. KSV1 (Walter Kunstek, Glenn Freer en John Uckerman) werd dan wel nog met een DJC-lid aangevuld maar dit mocht qua resultaat niet baten. Zij werden 3e in groep 4.

In groep 5 had KSV2 wél een goede avond. Matthias van Zwet, Peter Salden en Arno Ypelaar gingen voor de hoofdprijs. Slechts één halfje werd er afgegeven (door laatsgenoemde) de overige partijen werden allemaal gewonnen. Een vierde speler had het resultaat wellicht niet beter gemaakt. Het tweede team was overigens wel zo vriendelijk om het eerste deel te laten nemen aan het verdrinken van de geldprijs.

Finale KO competitie op 31 mei

De finale van de Lisb-KO competitie wordt gespeeld op donderdag 31 mei bij SVVoerendaal.
 
Poule A: DJC-Voerendaal 1
 
Poule B: Voerendaal 2-Kerkrade
 
Lokatie: Café Keulen schoolstraat 3 Klimmen Tijdstip: 20:00

 

Glenn Freer Eierkampioen

Het jaarlijkse eiertietsjtoernooi is gewonnen door Glenn Freer. Hij wist Karl Schubert een punt voor te blijven over 13 ronden. Gedeeld 3e werden Matthias van Zwet en Fritz Höhensteiger. De eindstand was alsvolgt:

Glenn 12
Karl 11
Matthias 9
Fritz 9
Ed 8,5
Frans 7
Arno 6,5
Richard 6
Ralph 6
Jo 5,5
Jan 4
Wim 3,5
Ton 3

Voerendaal I kampioen van Nederland

Het eerste team van Voerendaal is landskampioen in de meesterklasse geworden. Een geweldige prestatie. Het is voor het eerst dat een Limburgs team dit bereikt. Namens alle leden van de KSV willen wij iedereen die aan deze landstitel heeft bijgedragen van harte feliciteren!

Meer over onze landskampioen 2012 op de website van Voerendaal: klik  hier

2e ronde Lisb rapidcompetitie

KSV 1 speelde met John Uckerman, Glenn Freer, Walter Kunstek en Richard Orbons tegen Voerendaal2, Heerlen, Reuver en 't Pionneke2. Zij wisten in totaal 9 bordpunten te verzamelen (1x winst en 1x gelijk). Hiermee behaalde ons eerste team een 3e plaats. Ook KSV2 eindigde als 3e, ondanks het feit dat zij genoodzaakt waren om met slechts 3 man te spelen. Er werd op de valreep geen vervanger meer gevonden na de late afmelding van Matthias van Zwet. Toch sprokkelden Wim Badenhop, Peter Salden en Arno Ypelaar nog 5 bordpunten bij elkaar, voldoende voor een winst (op Voerendaal3) en een gelijkspel (tegen 't Pionneke).

De volgende ronde speelt KSV1 in Venlo tegen DJZ2, Venlo en MSV-VSM1. KSV2 speelt daarentegen korter bij huis: naar Heerlen tegen Schaesberg1, Voerendaal2 en Heerlen1.

2e ronde Lisb KObeker

Deze 2e ronde (thuis tegen Horst) wisten Walter, John, Glenn en Mattias te winnen met 2½-1½. Walter remiseerde, Glenn en John wonnen, enkel Mattias kon geen punten pakken. Traditie getrouw wil de KSV de beker in Kerkrade houden.

1e ronde Lisb rapidcompetitie

Ons eerste team was in de 1e klasse, groep B ingedeeld en dat was ook te merken. Tegen DJC1, Brunssum en Geleen was niet veel in te brengen. Alleen Glenn Freer deed het goed aan bord 1: 2 uit 3. Uiteindelijk eindigden ze als laatste in deze groep.

Volgende ronde voor het 1e team word gespeeld in Klimmen (SV Voerendaal):

Poule B2

Voerendaal 2

Kerkrade 1

Heerlen

Reuver

't Pionneke 2

Speeldag: donderdag 22 maart 2012
Cafe Zalencentrum Keulen, Schoolstraat 3, Klimmen
Wedstrijdleider: Erik Jan Morren (Voerendaal 2)

KSV II deed het daarentegen een stuk beter. Welliswaar tegen bijna gelijkwaardige tegenstanders eindigden zij op een 2e plaats in de C-groep. Eerste werd DJZ!.

Ronde 2 speelt KSV2 in Roermond:

Poule B1

Voerendaal 3

Kerkrade 2

Venlo

’t Pionneke 1

Speeldag: woensdag 21 maart 2012
Sporthal Jo Gerris, Achilleslaan 2A, Roermond
Wedstrijdleider: Paul Aben  (’t Pionneke 1)

 

KSV'ers gespot op Tata Steel Hoogovens

Vier KSV'ers hebben hun mannendag ingevuld met een bezoek aan het Tata Steel Hoogovens Toernooi. Matthias van Zwet, John Uckerman, Glenn Freer en Frans Hodenius reisden zondag 22 januari af naar om een dagje topschaak van dichtbij mee te mogen maken. Dit verklaard dus waarom deze editie het sterkste schaaktoernooi ooit wordt genoemd (zie hier).

Of er ook daadwerkelijk geschaakt is en met welk resultaat was bij het ter perse gaan van dit artikel nog niet bekend.

Interne Rapid: 2e ronde

Deze ronde werd door Karl Schubert gewonnen met een punt voorsprong op Matthias van Zwet. De einstand na 9 ronden was alsvolgt:
Karl Schubert 8
Matthias van Zwet 7
Glenn Freer 6
Wim Badenhop 5
John Uckermann 5
Richard Orbons 4,5
Jo Paffen 3,5
Frits Hoehensteiger 3,5
en er eindigde nog iemand op de laatste plaats met 1,5 punt...

Winnaar is diegene die het beste resultaat uit 2 van de 3 ronden heeft. Het totaal klassement met nog een ronde te gaan:

Karl Schubert 11
Glenn Freer 11
Matthias van Zwet 10
Frits Hoehensteiger 6
John Uckermann 6
Wim Badenhop 5
Richard Orbons 4,5
Jo Paffen 3,5
Arno Ypelaar 3,5
Ed Golob 3
Jan Ypelaar 0,5

Caissatoernooi 31-12-2011

Het was nog eens ouderwets gezellig in ons vroegere lokaal bij Jeu en Lenie. De poefele smaakten goed en er werd voldoende jesjtucheld omdat alles tot in de puntjes geregeld was. Uiteindelijke winnaar werd Karl Schubert met 3,5 punt voor op achtervolgers Walter en Wim.

Eindstand:
Karl Schubert 15,5
Walter Kunstek 12
Wim Badenhop 12
Glenn Freer 11,5
Ed Golob 10,5
Jo Paffen 8
Cyriel Muyers 7,5
Richard Orbons 7
Jan Ypelaar 5
Ton Kusters 1

 

Cafe Hamers is op 31-12-2012 reeds vastgelegd. Je kunt zulke afspraken niet vroeg genoeg maken...

Wellicht dat deze schakers in spé dan ook weer van de partij zijn...

Glenn Freer wint de KO-beker-finale.

In een niet spannende wedstrijd werd Glenn beloond met zijn agressieve spel tegen Arno Ypelaar. Laatstgenoemde wist geen antwoord op de verwoede aanvalsdrift waardoor de hele koningstelling in flarden werd gespeeld. Door deze overwinning mag Glenn zich kronen tot KO-bekerkampioen 2012.

Karl Schubert, Matthias van Zwet en Glenn Freer
winnaars Printentoernooi 2011

Met z'n drieën op de eerste plaats eindigen en dan ook nog met 13,5 uit 15, is opmerkelijk te noemen. Morele winnaar was Karl, want hij wist tegen beide medekoplopers te winnen. Zij hielden dan ook het overige deelnemersveld op veilige afstand. Het kortst in de buurt kwamen Peter Salden en Fritz Höhensteiger met 9 punten. Het was gezellig druk met 15 deelnemers en de öcher-printen waren keihard edoch lekker.


Mathias van Zwet 13,5
Glenn Freer 13,5
Karl Schubert 13,5
Peter Salden 9
Fritz Höhensteiger 9
Arno Ypelaar 8,5
Ed Golob 8,5
Wim Badenhop 8
Richard Orbons 8
Jan Ypelaar 7,5
Jo Paffen 7
John Uckerman 5,5
Ton Koester 4
Frans Hodenius 3,5
Walter Kunstek 1

De partijen van Walter zijn eruit gehaald om wedstrijdvervalsing te vermijden. Walter verliet voortijdig het toernooi.

Wat er in zo'n 30 jaar veranderen kan...

Glenn Freer wint 1e ronde Interne Rapid.

Met 5 uit 5 heeft Glenn de eerste ronde van de interne rapidcompetitie gewonnen. Met ruime voorsprong op de nrs 2: Karl Schubert, Matthias van Zwet en Ed Golob behaalden allen 3 uit 5. Verdere uitslagen: Frits Hoehensteiger 2,5; Arno Ypelaar 2; John Uckerman 1 en Jan Ypelaar 0,5 punt. Volgende ronde wordt gespeeld op 3 januari.

Nieuw lid: Matthias van Zwet

Wij mogen per dit seizoen een nieuw lid verwelkomen:
Matthias van Zwet. Hij is bij de meesten van ons reeds bekend vanwege zijn deelname aan de Open Kerkraadse Kampioenschappen. Wij heten Matthias dan ook van harte welkom bij de gezelligste schaakvereniging van Kerkrade.

 

 

Diploma stap 2 voor L'mar Arman

Op dinsdag 5 juli behaalde L'mar Atilla Arman zijn diploma voor stap 2. Jeugdleider Glenn Freer en examinator Walter Kunstek waren zeer tevreden ov de prestaties van L'Mar. Nu volgt stap 3 snel...

BBQ ter afsluiting van het schaakseizoen

Ter afsluiting van het seizoen werd er weer een gezellige BBQ gehouden. En ook deze keer zonder schaakborden! Maar het schaakbloed kruipt waar het niet gaan kan want het hoofditem was toch dat wat ons allen verbind.

Als men al deze gezelligheid in ogenschouw neemt vraag je je toch af waarom wij geen honderden leden hebben...

Schaken in de Hamboskliniek

De Kerkraadse Schaak Vereniging organiseert sinds de maand juni elke woensdag vanaf 14.00 uur een schaakmiddag in de Hamboskliniek. Hierbij zijn schakers van elke leeftijd welkom, ook niet-bewoners van de Hamboskliniek. Hobbyschakers, thuisschakers, geoefende schakers of mensen die nog nooit geschaakt hebben kunnen deelnemen aan deze schaakmiddag. Wie wil kan begeleiding of schaakles krijgen maar er kan ook recreatief geschaakt worden.  Voor bewoners van de kliniek is deelname kosteloos.  Mensen van buitenaf betalen slechts €2,50 per maand. Er word geschaakt in de multiruimte van de Hamboskliniek aan de Kapellaan van 14.00 uur tot 17.00 uur. Bij binnenkomst even melden aan de receptie.


Links op de foto komen we een oude
bekende tegen: Piet Bakker.

 

LiSB Rapid Competitie 2011

Het KSV-team dat uitkwam in groep C wist de 1e plaats te behalen. Spelers in deze laatste ronde waren Walter Kunstek, Glenn Freer, John Uckerman en Peter Salden.

Uitslagen Ronde 4 (finale 1 juni 2011):

Met grote overmacht heeft Voerendaal 1 dit jaar de titel Limburgs Kampioen Rapidteams 2011 geprolongeerd. Proficiat! Het kampioensteam tijdens de finale bestond uit: Oscar Lemmers, Henk Temmink, Camiel Peerlings en Bob Merx. 't Pionneke 1 werd verdienstelijk tweede.

Vereniging

BP

MP

Totaal

Groep A

 

 

 

Voerendaal 1

11,5

6

17,5

't Pionneke 1

5

4

9

DJC 1

4,5

2

6,5

DJZ 1

3

0

3

Groep B

 

 

 

MSV-VSM 1

8

6

14

Brunssum

7,5

4

11,5

Leudal

4,5

1

5,5

Voerendaal 2

4

1

5

Groep C

 

 

 

Kerkrade

8

5

13

Reuver

7,5

4

11,5

DJC 2

7

3

10

't Pionneke 4

1,5

0

1,5

Groep D

 

 

 

Schaesberg 1

9

5

14

MSV-VSM 2

8

4

12

DJC 3

7

3

10

EWS*

0

0

0

Groep E

 

 

 

DJZ 2

9

6

15

't Pionneke 3

8,5

5

13,5

DJZ 3

4

1

5

't Pionneke 2 *

0

0

0

Groep F

 

 

 

Geleen

7

3

10

Sjaak Mat

4

2

6

Schaesberg 2

3,5

1

4,5

 

 

 

 

*EWS en 't Pionneke 2 hebben zich voor de finale afgemeld.
NB 1 Groep E en F hebben samen in 1 groep gespeeld.
NB 2 Vanwege haar 75-jarig jubileum wordt de finale Rapid volgend jaar in Schaesberg gespeeld.

KSV wint wederom de Lisb- KO-beker

In de B-groep nam een team van de KSB deel aan de Ko-bekercompetitie, georganiseerd door de Lisb. Tijdens de finale meost er een wedstrijd gespeeld worden tussen KSV en Gess, waarbij de KSV als underdog figureerde. Maar Gess maakt hun favorietenrol niet waar. Zij verloren met 1-3 van de KSV. Wim Badenhop, Glenn Freer en Peter Salden wonnen hun partij, Arno Ypelaar kwam niet langs Marcel van Haren. Maar dit was voldoende voor de winst binnen te slepen. De Erdinger smaakte er niet minder om...
In de A-groep won Voerendaal. Meer info op www.lisb.nl

Glenn Freer winnaar Janse Frisje Aier Konkoer 2011

De editie van dit jaar werd overtuigend gewonnen door Glenn Freer met grote afstand op de rest van het illustere deelnemersveld. Glenn verloor slechts één van de 14 snelschaakpartijen en bleef de concurrentie (Wim Badenhop en Ed Golob beide 8 pnt.) met 5 punten voor. Gedeeld 3e met 6 gewonnen partijen werden Ron Mols, Ralph Engelen en Arno Ypelaar.

2e ronde Lisb-KO-beker Geleen 2 - KSV 1-3

Ook de 2e ronde Ko werd gewonnen door de KSV. Alleen Walter Kunstek verslikte zich in zijn tegenstander. Glenn Freer, Peter Salden en Arno Ypelaar wonnen hun partij. Zodoende bereikt KSV wederom de finale. Deze wordt gespeeld bij DJC tegen GESS. Meer info op www.lisb.nl


1e ronde Lisb Rapid

Het viertal van de KSV eindigde deze eerste ronde op een tweede plaats met 3 matchpunten en 5 bordpunten = 8 punten. Eerste werd overtuigend DJC 1 met 17,5 punt. Overige tegenstanders waren DJZ2 en Pionneke3.

De volgende ronde wordt gespeeld op woensdag 30 maart in de Jo Gerrishal te Roermond. Tegenstanders zijn dan DJC3, Schaesberg1 en 't Pionneke4.

1e ronde Lisb-KO-beker KSV - DJC2 2½-1½

De 1e ronde werd thuis gespeeld op 18-01-2011. DJC2 kwam op bezoek, en zonder punten gingen ze weer naar huis. Nou ja... wel bordpunten, maar dat telt in de KO-beker niet. Winst was er voor Wim Badenhop en Arno Ypelaar (tegen resp. Ton Montforts en Hans Akkerboom) en de remise was afkomstig van John Uckerman tegen Rene Chappin. Onnodig was het verlies van Walter Kunstek die zich vergrabbelde tegen Willem Wallekers maar tegen die tijd was de winst al binnen. Een impressie:

Interne Rapid Beker

De uitslagen van de eerste ronde rapid gespeeld op 1 februari j.l.

1) Glenn Freer, Walter Kunstek 6
3) Ed Golob 5,5
4) Jo Paffen 4
5) John Uckerman 3
6) Wim Badenhop 2,5
7) Fritz Höhensteiger, Arno Ypelaar 1

Oes de auw doeës

Dit krantenartikel dateerd uit 1997, het jaar van het 60-jarig jubileum van de KSV. Gevonden door Glenn Freer in een (semi) oude doos op zolder..

Karl Schubert wint CaissaToernooi

De editie 2010-2011 werd deze keer gespeeld in de kantine van TV Simpelveld, waar Jan Ypelaar het beheer over de bitterballen heeft. Die waren trouwens heerlijk maar de opkomst was wel bitter. Slechts 6 deelnemers mochten zich alle snacks delen. Met 14 winstpartijen en 2 remises eindigde Karl Schubert op een eerste plaats. In de nek gezeten door Walter Kunstek die met een halfje minder het nakijken had. Glenn Freer werd derde met 10½ punt. Mathijs Saccol en John Uckerman behaalden beiden 7½ punt en er eindigde nog iemand op de laatste plaats met slechts 3 winstpartijen, maar daarvan is me de naam ontschoten...

Printentoernooi 2010

De grootste printen gingen dit jaar naar Karl Schubert, Ed Golob en Arno Ypelaar. In deze volgorde eindigden zij bovenaan de ranglijst van het printentoernooi 2010. Er werd door 8 deelnemers een dubbelrondige competitie gespeeld. Karl Schubert stond slechts een verliespartij toe (tegen Ed Golob) en behaalde 13 punten. Ed Golob 10 en Arno Ypelaar 9 uit 14.

KSV-auto

Wim Badenhop ontdekte deze auto tijdens een bezoek aan zijn garage. Sinds de opkomst van Wikileaks is het jammer genoeg toch gelekt. Maar verheug jullie niet te snel: deze auto wordt alleen ter beschikking gesteld aan bestuursleden van de KSV.

2e ronde snelschaken 2010

Acht deelnemers die de vervroegde snelschaakronde speelden kenden in Leon de Vries hun superieur. Met 7 uit 7 bleef hij ongeslagen. Walter Kunstek behaalde één puntje minder en werd zodoende 2e. Op een derde plaats eindigde Arno Ypelaar met 4 uit 7. De overige spelers: John Uckerman (3), Wim Badenhop (2½), Roger Burgers en Rene Knops (2) en Jo Paffen (1½).

1e ronde Euregiocompetitie

John, Glenn, Ed en Arno speelden op 21 september een externe wedstrijd. De eerste ronde van de Euregiocompetitie die samen met Schaesberg, Baesweiler en Herzogenrath gespeeld wordt. Schaesberg kwam met vier man naar onze clubavond. Zij keerden echter slechts met 1½ punt huiswaarts. John verloor van Rene Coenjaerts en Ed won van Hans Hagemans. Zo ook Arno die won van Ralf Ploum. Glenn remiseerde tegen Fred Schoutanus, waarmee het totaal van de KSV op 2½ kwam.

De 2e ronde wordt ook thuis gespeeld en wel op 12 okktober. Tegenstander is dan Herzogenrath.

1e ronde snelschaken seizoen 2010/2011

Op dinsdag 31 augustus vond na de vergadering de 1e ronde van de interne snelschaakcompetitie plaats. Er werd een dubbele competitie gespeeld. De uitslagen van de eerste ronde snelschaken waren alsvolgt:

G. Freer  5+4   = 9
K. Schubert  4+3.5 = 7.5
W. Kunstek  3+4.5 = 7.5
W. Badenhop 2+1   = 3
E. Golob  1+2   = 3
R. Burgers  0+0   = 0

De volgende ronde vind plaats op 30 november

Geslaagd Invitatie toernooi

Dinsdag 29 juni vond er in het Sjtaater Hoes het eerste Invitatie Toernooi plaats. Hierbij werden leden van meerdere verenigingen uitgenodigd om een avondje "uit de losse pols te schaken". Het werd een gezellige meeting met leden van o.a DJZ Noorbeek en SV Voerendaal. De spelers met de hoge ratings werden gekoppeld aan spelers met lage ratings. Het team met de meeste punten bleek uiteindelijk het KSV(!)koppel Glenn Freer en Frits Höhensteiger te zijn. Zij kregen een extra bitterbal.

Opmerkelijk is dat er afgelopen zondag (met een flink prijzengeld) slechts 3 deelnemers meer waren op het Alex Vinken Toernooi. Reden te meer om op schaakkalender 2010-2011 meer aandacht te besteden aan dit soort gezellige meetings.

Klik hier voor de individuele uitslagen.

KSV KO TEAM wint finale in Neerbeek

Op 20 mei speelde het KO team van KSV de Lisb-finale wedstrijd in Neerbeek.
Tegen Geleen 2 werd overtuigend gewonnen met 3.5 -0.5. De overwinningen kwamen van Wim (bord 1), Walter (bord 2) en Glenn (bord 4). Het halve punt kwam van Peter. Zodoende is de wisselbeker voor een jaar in Kerkrade.

KSV 2e in Rapid Finale

Het viertal van de KSV heeft in Klimmen (Voerendaal was de gastheer) een verdienstelijke 2e plaats behaald tijdens de Lisb-rapidfinale. Walter Kunstek, Peter Salden, Ralph Engelen en Arno Ypelaar moesten 't opnemen tegen DJZ I, Voerendaal 2 en Leudal. Laatstgenoemde ging met de eer strijken. De sfeer was prima, vele schakers waaronder de vier KSV'ers, bleven tot ver na tweën hangen...


Leon De Vries winnaar Paasei-tietsjtoeernooi 2010

Slechts één partij liet hij verloren gaan (tegen Ed Golob) maar de overige partijen won nieuwkomer Leon overtuigend. Ed werd 2e met een halfje minder. Op een gedeeld derde plaats eindigden zeer verdienstelijk Mathijs Saccol en Jo Paffen.
Zoals op onderstaande foto duidelijk te zien is zal Leon zich de grote sjokopaashaas zeker laten smaken.

3e ronde Lisb Rapidcompetitie

Tegenstander DJC2 was te sterk en versloeg de KSV met 3-1. Gess2 daarentegen werd met 3-1 verslagen. Tegen Schaesberg wer er gelijk gespeeld. Schaesberg had na 3 partijen net een halfje meer waardoor zij op de 2e plaats eindigden. De KSV, bestaande uit Walter Kunstek, Peter Salden, John Uckerman en Arno Ypelaar, eindigde deze ronde op een 3e plaats. Eerste werd DJC2 met 16 punten.

2e ronde Lisb KO-bekertoernooi

Ook deze 2e ronde werd door de KSV gewonnen. Met 2½-1½ werd MSV-VSM2 verslagen. Winst was er voor Walter Kunstek en Arno Ypelaar, Wim Badenhop speelde remise en alleen Glenn Freer verloor de partij.

In de eerste ronde werd EWS uit Weert met 4-0 verslagen. De finale zal gespeeld worden door KSV en GESS of Geleen2.

Nieuw KSV-lid: Leon de Vries

Na een pauze van 20 jaar heeft Leon de Vries het clubschaak weer opgepakt. Toendertijd was hij lid van de Schaesbergse Schaak Vereniging. Uit enkele lossepols-partijtjes bleek echter dat hij 't nog steeds niet verleerd is. Leon, welkom bij de Kerkraadse Schaak Vereniging!

Interne rapidcompetitie 2e ronde

Net zoals in de eerste ronde won Karl Schubert. Gevolgd door Glenn Freer die een halfje minder behaalde.

Ranking after round 5 of
No. PNo. Name Score WP SB PS rat. TPR W-We
----------------------------------------------------
1. 3 Karl Schubert  4.5 15.0 13.50 13.0 0000 - 0
2. 2 Glenn Freer    4.0 12.0  7.50 13.0 0000 - 0
3. 6 Paul Hinsen    3.0 15.0  6.50 11.0 0000 - 0
   8 Richard Orbons 3.0 10.0  3.00  7.0 0000 - 0
  10 Wim Badenhop   3.0 12.0  5.50  9.5 0000 - 0
6. 7 Peter Salden   2.5 15.0  6.50  8.5 0000 - 0
7. 4 Ed Golob       2.0 10.0  2.00  5.0 0000 - 0
8. 1 Jan Ypelaasr   1.0 13.0  2.00  3.0 0000 - 0
   5 Jo Paffen      1.0 10.0  1.00  2.0 0000 - 0
   9 Mathijs Sacol  1.0 13.0  1.00  3.0 0000 - 0

Lisb Rapidcompetitie 1e ronde

De eerste 2 wedstrijden (tegen DJZ en Sjaakmat) werden overtuigend gewonnen. De laatste tegen MSV-VSM werd overtuigend verloren. Zij namen wraak voor de afslachting die KSV 't 2e van MSV-VSM afgelopen zondag toediende.
Walter Kunstek, Peter Salden, John Uckerman en Arno Ypelaar hadden echter een beste avond in het altijd jemuutlieche cafe de Haverput te Bunde.

Karl Schubert wint ook het
vasteloavendssnelschaaktoernooi

Met de maximale score van 11 uit 11 won Karl Schubert overtuigend het vasteloavends snelschaaktoernooi. Tweede werd Glenn Freer gevolgd door Peter Salden.

Karl Schubert wint 1e ronde rapid

De eerste ronde interne rapidbeker werd overtuigend door Karl Schubert gewonnen met 5 uit 5. Op de 2e plaats eindigde Wim Badenhop met 4 uit 5 en gedeeld 3e werd Paul Hinsen en Richard Orbons, beiden met 3 punten. Na 3 ronden rapid gelden van ieder de 2 beste resultaten als doorslaggevend.

Tournament Results Table after round 5 of
nr Name R1 R2 R3 R4 R5
--------------------------------------------------------
1 Ano Ypelaar    =6 +4 -9 -5 +7
2 Wim Badenhop   +7 +5 -3 +9 +4
3 Karl Schubert  +8 +9 +2 +10 +5
4 Jo Paffen      -9 -1 +8 +6 -2
5 Paul Hiinsen   +10 -2 +6 +1 -3
6 Jan Ypelaar    =1 =7 -5 -4 +8
7 Rene Knops     -2 =6 -10 +8 -1
8 Piet Heijmans  -3 -10 -4 -7 -6
9 Peter Salden   +4 -3 +1 -2 -10
10 Richard Orbons-5 +8 +7 -3 +9

badgeEd Golob KO-beker kampioen 2009/2010

Tijdens de finale van de KO-beker tussen Wim Badenhop en Ed Golob ging Wim flink de fout in. Hij doorzag een op het oog gemakkelijk te weerleggen combinatie van Ed niet en verloor een stuk. Dit gebeurde al vrij vroeg in de partij. Ondanks de compensatie van 2 pionnen in een aanvalsstelling gaf Wim de partij meteen op.

Ed won in de eerste ronde van Ralph Engelen en in de 2e ronde van Arno Ypelaar. Zodoende mag Ed zich een jaar lang de badge van K0-bekerkampioen 2009/2010 opspelden.

Peter Salden wint Printentoernooi 2009

Als enige ongeslagen en slechts 2 remises behaalde Peter maar liefst 10 punten uit 11 partijen. Een terechte winnaar dus van deze editie van het jaarlijks terugkerende PrintenToernooi. Hij had de hete adem van Karl Schubert in de nek die met een halfje minder achterbleef. Jo Paffen en Jan Ypelaar mochten de derde plaats delen met 7 uit 11. Ook deden 2 jeugdspelers mee. Marvin van Meegen en Mathijs Saccol behaalden in dit relatief moeilijk deelnemersveld toch nog resp. 4 en 2½ punt.

KO-beker 2e ronde 06-10-2009

De 2e ronde van de interne Ko-beker werd gespeeld door Wim Badenhop en John Uckerman en door Ed Golob en Arno Ypelaar. Ed won de partij redelijk gemakkelijk (Arno deed zijn Dame in de aanbieding). De KO wedstrijd tussen John en Wim had een spannend verloop. De partijen begonnen om 19:00 uur en waren pas op 00:30 uur klaar!
De reguliere partij werd remise. Met nog 8 seconden op de klok wist John
remise te maken door herhaling van zetten af te dwingen. Pas na de 4e
snelschaak partij kwam er een winnaar uit de bus. De uitslagen:

Wim Badenhop - John Uckerman 1/2 - 1/2 (reguliere partij)

John Uckerman - Wim Badenhop   0 - 1   (snelschaak partij 1)
Wim Badenhop  - John Uckerman  0 - 1   (snelschaak partij 2)
John Uckerman - Wim Badenhop 1/2 - 1/2 (snelschaak partij 3)
Wim Badenhop  - John Uckerman  1 - 0   (snelschaak partij 4)

De finale wordt dus gespeeld tussen Ed Golob en Wim Badenhop op 29 december.

KO-beker 1e ronde 01-09-2009

Acht deelnemers aan de interne Ko-beker dit seizoen. Opvallend is dat alle zwartspelers wonnen. De uitslagen:
Ralph Engelen - Ed Golob 0-1
Glenn Freer - Wim Badenhop 0-1
Karl Schubert - Arno Ypelaar 0-1
Mathijs Saccol - John Uckerman 0-1
De volgende ronde wordt gespeeld op dinsdag 6 oktober. Dan speelt Ed Golob tegen Arno Ypelaar en John Uckerman tegen Wim Badenhop. Voor de kleurverdeling wordt voor de partij geloot.

Simon Weitman overleden

Op woensdag 1 juli is onze schaakvriend Simon Weitman is overleden. Simon ging vorige maand op vakantie maar bleef tijdens zijn verblijf in bed liggen. Eenmaal thuis bracht zijn huishoudster hem naar de nightcare en hierop werd hij opgenomen met een longembolie. Na zijn ontslag uit het ziekenhuis lag hij en tijdje thuis in bed maar er werd voor gezorgd dat hij tijdelijk in Firenschat opgenomen werd. Hier stierf Simon onverwacht aan een hartstilstand. Simon is 75 jaar geworden. Simon was sinds 1994 een trouw lid van onze schaakvereniging. Hij was zoals men dat noemde een typische vrijgezel. Een man van weinig woorden. Maar wel gunde hij zich, ondanks zijn ingetogenheid, meerdere malen per jaar een vakantie. Simon was, zelfs nog jaren na zijn pensioen, werkzaam als boekhouder bij autobedrijf Kerres. Ook was hij lid van de postzegelvereniging. Verder was het spelen van tafeltennis, naast het schaken zijn andere grote passie.

Simon Weitman (rechts) hier nog naast zijn (onlangs ook overleden) schaakvriend Piet Gidding. Twee boegbeelden die bepalend waren voor onze clubavonden.

Simon werd maandag 6 juli begraven bij zijn ouders op de begraafplaats aan de Nullanderbergsweg in het Hambos.

Interne Rapid Kampioenschappen

Ook de Rapidkamioenschappen van seizoen 2008/2009 werden door Glenn Freer gewonnen. Over 3 rondes was Glenn de gene met de meeste punten (2 beste uit 3). Hij scoorde 2 x de maximale score van 5. Peter Salden en Karl Schubert bleven achter met resp. 5+3 en 4+4 punten.


Glenn Freer winnaar Eiertietsj Konkoer 2009

Het eiertiesjkonkoer 2009 werd gespeeld op dinsdag 7 april. Het deelnemersveld bestond slechts uit 8 man maar daarvoor was het niet minder gezellig. Er weden 14 snelschaakpartijtjes van 5 minuten p.p.p.p. gespeeld. Het grootste ei ging naar Glenn Freer die met 11½ punt Walter Kunstek en Karl Schubert een halfje voor bleef.

2e ronde Lisb Rapid Beker

Op 11 maart j.l. werd de 2e ronde van de Lisb Rapid Beker competitie gespeeld. De KSV kwam uit met nog 5 andere teams in groep A, dus zware tegenstand. Na 3 ronden eindigde de KSV als 4e. Voerendaal 1 en Gess 1 deelden de 1e plaats. DJC werd 3e en achter de KSV eindigden MSV-VSM 2 en Pionneke 2. Het Kerkraads team bestond uit Karl Schubert, Peter Salden, John Uckerman en Arno Ypelaar. Karl Schubert bleef aan het eerste bord prima overeind. Met 2½ punt uit 3 was hij onze topscorer. Het halfje behaalde hij tegen Tom Bus die met een toren meer op het bord nog bijna mat ging.

PIET GIDDING overleden

piet

Op 12 februari j.l is onze zeer gewaardeerde collega-schaker Piet Gidding overleden. Hij is 78 jaar geworden. Piet is 38 jaar trouw lid geweest van onze vereniging en was over die tijd de speler met het hoogste opkomstcijfer, zowel op de clubavonden als ook bij externe wedstrijden. Hij heeft diverse functies binnen het bestuur bekleed. Zo was hij jaren lang secretaris maar hij was ook degene die het voortouw nam als er iets georganiseerd moest worden. Vele jaren was Piet de man achter ons clubblad "de Kampioen". Ook gaf Piet sinds jaren schaakles aan een groep gehandicapten bij de SGL (Stichting Gehandicapten Limburg). Zelfs tijdens zijn periode van ziekte zette Piet zich in voor het begleiden van de gehandicaptengroep op het laatste Alex Vinken Toernooi in juni vorig jaar.
Naast zijn liefde voor het schaakspel, en natuurlijk zijn vrouw Bertie en zijn kinderen, was de zangkunst zijn andere passie. Hij zong in diverse koren en had ook enige koren onder zijn hoede als dirigent.

We konden Piet als een beminnelijke man die altijd bereid stond met een helpende hand. Wij zullen onze schaakvriend zeer missen op de clubavonden. Zijn altijd amusante verhalen, zijn goede humeur en zijn positieve kijk op het leven.

Het bestuur en de leden van de Kerkraadse Schaak Vereniging wensen Bertie en de kinderen veel sterkte met dit verlies.

De interne KO-competitie seizoen 2008/2009
KARL SCHUBERT KO Beker Kampioen

karl

De finale werd gespeeld op 27 januari tussen Walter Kunstek en Karl Schubert. Karl Schubert won deze partij en mag zich dit seizoen
KO-bekerwinnaar 2008/2009 noemen.

2e ronde KO, 25-11-2008

W. Badenhop - K. Schubert 0 - 1
G. Freer - W. Kunstek  0 - 1

De uitslagen van de eerste ronde gespeeld op 09-09-08:

P. Gidding  - W. Badenhop   0 - 1
J. Uckerman - K. Schubert 0.5 - 0.5
(Karl door na 2 snelschaak partijen)
W. Kunstek  - R. Engelen    1 - 0
E. Golob    - G. Freer       0 - 1KSV trekt 2e team terug uit de competitie

Met onmiddelijke ingang trekt de KSV het 2e team terug uit de competitie. Reden hiervoor zijn personele problemen. Het werd door een overmachtssituatie steeds moeilijker een team samen te stellen. Door het bestuur zijn alle mogelijke wegen bewandeld deze problemen op te lossen. Maar ondanks het aantonen van die overmachtssituatie wenste de Limburgse Schaak Bond niet soepel met de regels om te gaan om het team van de ondergang te redden. Daardoor raakten ook de spelende leden flink gedemotiveerd. De stoïcijnse houding van de Lisb, met name de harde opstelling van de commissie van beroep,  heeft meerdere leden er toe doen besluiten hun lidmaatschap bij de bond op te zeggen, onder het motto: "als de Lisb er niets aan gelegen is een team van de ondergang te redden, waarom zouden die teamleden dan nog lid blijven van diezelfde bond?" Het strikt navolgen van alle regeltjes kan ook averechts werken.  Het wordt hoog tijd dat het bestuur van de Lisb vraagtekens gaat zetten bij deze vorm van besluitvorming waar noch de verenigingen, noch de schaakbond en noch de schaaksport zelf bij gebaat is!

(Arno Ypelaar)


Ex-KSV-lid Sjaak Wojtowisz overleden

Op de valreep van het jaar 2008 is een ex-lid van de KSV overleden. Sjaak Wojtowisz was werkzaam in de verpleging en was eind  jaren 80 - begin jaren 90 lid van de KSV. Hij had vorig jaar al last van zijn hart maar blijkbaar is dit hem nu fataal geworden. Sjaak stierf op veel te jonge leeftijd, hij werd 54 jaar.  Wij wensen zijn familie veel sterkte met dit verlies.


Karl Schubert wint Caissatoernooi 2008

Voor de afwisseling werd het Caissatoernooi van 2008 eens ergens anders gespeeld. Het Sjtaater Hoes was niet beschikbaar dus werd er uitgeweken naar de kantine van TV Simpelveld alwaar Jan Ypelaar medewerker is. Met 10 deelnemers was het een reuze gezellige boel. Karl Schubert mocht enkele uren later (en 18 snelschaakpartijen) de meeste winstpartijen achter zijn naam schrijven. Met 15½ uit 18 mag Karl zich Caissakoning van het nieuwe jaar noemen. De grootste fles champagne kwam hem niet ongelegen met de roetsj nog in het vooruitzicht. Tweede werd Glenn Freer met 14 punten en derde werd Gerrit Kramer die 10 winstpunten mocht noteren.

ksv

ksv

ksv

ksv

ksv

ksv

ksv


Glenn Freer wint Sinterklaas snelschaak Toernooi

De pepernoten vlogen weer in 't rond en de stukken ook. Glenn was het meest alert en eindigde met 8 uit 9. Daarom mocht hij van de Sint de grootste speculaaspop ontvangen....

Eindstand: 
 Glenn Freer		8 
 Arno Ypelaar		7,5 
 Peter Salden		6 
 Ed Golob			5,5 
 Wim Badenhop		5 
 Ralf Engelen		5 
 John Uckerman	3 
 Jan Ypelaar		3 
 Jos Nellen		2     


Schaakonderwijs

De KSV is ook educatief bezig. Zo geeft Ralph Engelen al sinds jaren les aan de jeugd. Hij doet dit voorafgaand aan de clubavond. De lessen zijn van 19.00 tot 20.00 uur (dinsdag dus) in 't Sjtaater Hoes. Daarnaast geven Piet Gidding en Ed Golob  schaakles aan gehandicapten (via SGL) bij de Hamboskliniek. Piet en Ed geven deze lessen (ook al sinds enkele jaren) elke dinsdagmiddag. Daarnaast verzorgden Walter Kunstek en Arno Ypelaar enkele weken een schaakcursus voor inwoners van Mondriaan in Heerlen.


Karl Schubert wint 3e ronde interne Rapid

Op 2 september is ons nieuwe seizoen weer begonnen. Er werd gestart met de laatste ronde rapid van vorig seizoen. Deze ronde werd gewonnen door Karl Schubert. Walter Kunstek werd 2e met een halfje minder en Wim Badenhop eindigde op een 3e plaats.

ouder nieuws