ed golob

 

 

externe competitie seizoen 2012-2013

7e ronde 7 april 2013 Heerlensche SV - KSV 3½-4½

Het kan dus wel, ook al was het moeizaam. Maar nu ging het niet meer om de knikkers.
De drie borden in de spits scoorden niet deze keer (Arno Ypelaar, Karl Schubert en Glenn Freer). Op het middenveld remiseerde Walter Kunstek dus de volle winst werd deze keer gepakt door de achterhoede (Peter Salden, Ed Golob, John Uckerman en Michael Zimmerman).

Uiteindelijk zijn we 4e geworden met 4 punten achter op de kampioen Voerendaal 4 (bij deze van harte gefeliciteerd!). Dat kun je een goed resultaat noemen, maar ook een slecht, naarmate door welke bril je dit seizoen wilt bekijken. Feit blijft dat het meer punten hadden moeten zijn. Positief is echter dat er in de persoon van Michael Zimmerman een goede versterking in de breedte is bijgekomen zodat er minder bezettingsproblemen waren dit jaar. Positief vind ik (AY) ook dat er met plezier gespeeld wordt en dat is misschien nóg belangrijker dan winnen!

Alle uitslagen en standen op de site van de Lisb.

6e ronde 10 maart 2013 KSV - DJZ2 4-4

Nee dus.
Ons team wist wederom niet te winnen waar het wél geacht werd dat te doen(*). Opvallend is dat juist de borden met een groot verschil in rating niet konden winnen. Karl Schubert (+131), Walter Kunstek (+191) en Peter Salden (+91) speelden allen gelijk terwijl Glenn Freer (+278) en Ralph Engelen (+131) verloren. John Uckerman is hier de uitzondering op, hij wist met een ratingverschil van +144 wel te winnen. Enkel de tegenstanders van resp. Jo Steinschuld (remise) en Arno Ypelaar (winst) waren aan elkaar gewaagd.

(*) Het lijkt er trouwens op dat in deze klasse veel spelers rondwandelen die op papier een lagere rating hebben dan ze in werkelijkheid zouden moeten hebben. In de vorige ronde zag ik een Cris Borsten met een rating van 1486 een eindspel uitspelen als ware het een 1900+ speler. De jonge Gino de Mon met een rating van 1193 maakte het Glenn Freer knap lastig (die knaap zal wellicht snel stijgen). Dat verschijnsel was ook sterk te merken bij verschillende spelers van Voerendaal4 en DJC3. Ook deze ronde speelden verschillende tegenstanders beter dan hun rating zou doen vermoeden.

Hieruit mogen we concluderen dat we er niet zondermeer vanuit moeten gaan dat we moeten winnen van op papier zwakkere tegenstanders. Dat ratingverschillen heel erg relatief zijn. En zo gezien spelen we gewoon een aardig seizoen met hier en daar een beetje pech. In een vergelijkbaar seizoen met hier en daar een beetje geluk kun je ook zomaar kampioen worden...

Onderstaand schema (na ronde 6) kan er toe leiden dat sommige spelers hun gemiddelde nog wat willen opkrikken...

5e ronde 5 maart 2013 MSV-VSM III - KSV 1½-6½

"We waren het aan onze stand verplicht" hebben we vaker gezegd vorig seizoen en ook de eerste ronden van dit seizoen. Maar in tegenstelling zoals zo vaak gebeurde werd er dit keer gewoon wél gewonnen. Slechts 3 remises, niemand die dit keer de fout in ging. Zo lijkt het toch nog een mooie afloop te worden van dit seizoen met 2 wedstrijden in het verschiet tegen teams met evenveel matchpunten. Ook DJZ en Heerlen hebben er 4 bijeen gesprokkeld. Als we die 2 dan ook nog weten te winnen...

4e ronde 16 december 2012 KSV - GESS I 3½-4½

Ondanks het prachtige resultaat in de vorige ronde zit de ware "kampfgeist" er blijkbaar nog niet in. Te gemakkelijk werd er op sommige borden verloren of remise gespeeld, daar waar juist de punten gepakt moeten worden. Bezettingsproblemen mag niet als oorzaak aangedragen worden (die had Gess trouwens ook). We misten welliswaar Wim Badenhop maar invaller Michael Zimmermann (van SV Kohlscheid) deed zijn plicht en won de partij. Ook Walter won, maar slechts 3 remises en 3 verliespartijen is tegen een tegenstander met een gemiddelde van meer dan 100 elopunten minder, onder de maat. Zouden er eventuele kampioensaspiraties geweest zijn, zijn deze hiermee vervlogen. Dat neemt niet weg dat er dit seizoen alsnog een aardig resultaat behaald kan worden mits er vanaf nu gras (of beter gezegd schaakstukken) gevreten wordt...

3e ronde 25 november 2012 Schaesberg I - KSV 3½ - 4½

Hè hè eindelijk. Het kan dus wel. Net zoals vorig seizoen wonnen we wederom van een de van de sterkste teams in onze klasse. En dat terwijl ons team ook nog niet compleet was (Peter en Arno waren verhinderd en Schaesberg zag geen enkele mogelijkheid tot vooruit spelen...). Twee keer winst (Ralph en Wim) en 5 remises ( Matthias, Glenn, Walter, Karl en Ed) was voldoende hier in Schaesberg de volle buit binnen te halen.
Nu is het zaak de overige wedstrijden minsten zo scherp te blijven spelen.

2e ronde 28 oktober 2012 KSV- DJC 3 4-4

Het lijkt erop dat dit seizoen een kopie van vorig seizoen gaat worden. Gelijkspelen tegen teams waar we (op grond van ratingverschil) eigenlijk van zouden moeten winnen. Het 3e van DJC met een gemiddelde rating van 1603 trad aan zonder hun sterkste speler Jean van Kan. In zijn plaats speelde de bijna even sterke Erik Tutanel. De belg deed wat van hem verwacht werd en won van Arno Ypelaar die het eindspel niet goed afwikkelde. Karl Schubert kwam zelfs 2 pionnen achter tegen Luc Cornet maar wist dit weer gelijk te schwindelen en haalde er nog een remise uit. Zo ook Ralph Engelen ondanks winstkansen. Wim Badenhop, Peter Salden en Ed Golob pakten wél het volle punt. Walter Kunstek en John Uckerman lieten deze ronde de punten liggen tegen (op papier) mindere tegenstanders.

Gaat het echter zoals vorig jaar dan moeten we de punten maar pakken van de sterkere tegenstanders. En een van die sterkere tegenstanders is Schaesberg, die we ontmoeten op 25 november. Tijd genoeg dus om de messen te slijpen...

Een uitgebreid verslag is te vinden op de site van DJC, Limburgs Schaakcafé

1e ronde 7 oktober 2012SV Voerendaal 4 - KSV 4-4

Geen goed begin voor ons team. Er werden enkele partijen onnodig verloren. De vooruitgespeelde wedstrijd van Matthias van Zwet gaf het al aan: er zal om elk punt geknokt moeten worden. Matthias knokte wel, maar tevergeefs. Een probleem dat we ook vorig jaar enkele keren hadden. Goede stellingen daadwerkelijk tot winst brengen.
Tijdens de wedstrijd op zondag gebeurde dit nog op enkele borden. Uiteindelijk wisten wel Walter Kunstek, Karl Schubert en Arno Ypelaar het volle punt te scoren. Glenn Freer en John Uckerman speelde remise maar Ed Golob, Peter Salden bleven puntloos.

Nou kan er nog niet veel gezegd worden over het verloop van deze competitie maar wel dat het niet vanzelf zal gaan. Enkele clubs wonnen wél zeer overtuigend in onze klasse (1b) dus we kunnen onze borst nat maken.

Uitslagen op de site van de Lisb: klik hier

alles over de competitie van vorig jaar: klik hier