Kerkrade Open 2017


Glenn Fleer wint Kerkrade Open

Weliswaar op het nipperte maar toch mag Glenn zich Open Kerkraads Kampioen 2017 noemen. Jo Engels behaalde evenveel punten (5,5 uit 7) maar mistte nét een half weerstandspuntje om de titel voor de eerste keer binnen te slepen. Saillant detail: in ronde 2 wist Jo zelfs de partij tegen Glenn te winnen.

Op plek 3 eindigde John Heuts met 5 punten. Richard Orbons pakte met 4 punten de 4e plaats. Verder verdient de gedeelde 5e plek voor Jan Schoffelen een eervolle vermelding. Jan speelde een prima toernooi en had (op Jo Engels na) de hoogste tpr en een score van 50%. Ook Toon Kayser speelde een sterk toernooi met goede partijen maar hij verzuimde af en toe het verkregen voordeel om te zetten in winst.

In geval van gelijk eindigen werd in eerste instantie gegeken naar de weerstandspunten (WP), dan de Sonneborn Berger-punten (SB) en dan de Progressieve Score (PS). Zouden deze dan ook nog gelijk zijn telt de onderlinge score.

Klik hier voor de complete eindranglijst.

Ronde 6

Jan Schoffelen gaf Jan Bindels goed tegenpartij maar langzaam maar zeker wist deze toch beslissend voordeel te verwerven. Hetzelfde gold voor Jan IJpelaar in zijn partij tegen Ed Golob. Fritz Höhensteiger verslikte in zich al in een vrij vroeg stadium van zijn partij tegen Jo Engels in een opsluitingsmanoeuvre en kwam een licht stuk achter. Daarbij was zijn koningsstelling ook nog kwetsbaar. Al met al moest hij verrassend snel capituleren. Bij de paring van Arno Ypelaar en John Uckerman was het opmerkelijkste dat beide heren een mislukt OKK beleven waarbij de gifbeker voor John nog het meeste bleek te bevatten. Ook tegen Arno redde hij het niet tot een gelijkspel. Toon Kayser verrastte weer eens in positieve zin. Hij hield lang stand tegen de qua rating veel hoger staande John Heuts en wist een eindspel te bereiken met vrijwel gelijk materiaal waarbij hij zelfs een vrijpion had. Helaas voor hem liepen zijn pogingen om hier voordeel mee te halen uit op een volslagen mislukking, mede door het goede tegenspel van John. Het gevecht tussen Richard Orbons en Glenn Freer was lang en spannend. Na het overleven van de tijdnoodfase gaf Glenn Richard onnodig tegenkansen en hij had geluk dat deze daar niet optimaal van wist te profiteren. Zoals het nu ging kon hij dreigend dameverlies negeren omdat Richard dan matgezet zou worden. (GF)

Klik hier voor de stand na de 6e ronde en de uitslagen.


Ronde 5

Als eerste klaar in deze ronde waren Fritz Höhensteiger die Ed Golob versloeg en Jan Bindels die tegen  Arno Ypelaar zijn eerste winst boekte. Vervolgens lukte het Glenn Freer om zijn in slaap gewiegde tegenstander John Heuts in een matnet te vangen en kwamen Toon Kayser en Jan Schoffelen remise overeen. Dat alles verliep vrij snel maar dat gold niet voor de strijd om de eerste plaats! Jo Engels moest deze keer Richard Orbons achter zich zien te houden maar dat lukte niet. Ten koste van zijn dame kon hij het einde nog even uitstellen maar het verlies bleek onvermijdelijk. (GF)

Ronde 4

Frits won met wit vrij snel en duidelijk van Jan IJ. Jan S. kon tegen Ed al vrij snel geen voordeel verwerven. Een pion minder met paard tegen een sterke loper, leidde uiteindelijk tot een eindspel met een kwaleit plus enkele pionnen minder. Dat liet Ed niet meer glippen. Als 3e beëindigden John U. en Glenn hun partij. Die ging lang gelijk op maar in de tijdnood overzag John een aftrekaanval die hem een loper kostte. Hij gaf meteen op! Richard leek tegen Toon lang aan het kortste eind te gaan trekken, maar in ruil voor stukverlies kreeg hij een mataanval waarna de afwikkeling hem winnend voirdeel opleverde. De heren Jo E. en John H. leverden het langst en hevigst strijd. Na lang manoeuvreren lukte het Jo om af te wikkelen naar een volkomen gewonnen stelling. Hij had alleen geen tijd meer om de verdiende winst ook daadwerkelijk te incasseren. Gelukkig voor Jo had John alleen nog maar zijn koning over toen eerstgenoemde door zijn tijd ging en dus resteerde er een remise. (GF)

Ronde 3

Klik hier voor de stand na de 3e ronde en de uitslagen.

Ronde 2

De tweede ronde waren er minder verrassende uitslagen dan in ronde 1. Hoewel Jan Schoffelen ondergetekende (Arno) toch maar mooi aan de kant zette! Jan heeft een super start van dit toernooi. Hij staat nu aan kop met 2 uit 2 samen met Jo Engels en Toon Kayser, die ook al een vliegende start heeft gehad.
De paringen voor de komende ronde en de stand vind je hier.

Ronde 1

Het Kerkrade Open 2017 is van start gegaan. Veertien deelnemers lijkt weinig maar het is een leuk deelnemersveld. En vanaf de eerste ronde blijkt dat de deelnemers gewaagder aan elkaar zijn dan op het eerste gezicht de ratings doen vermoeden.

Zo won Jo Engels verrassend van kampioenskandidaat Glenn Freer. Ondanks dat Jo een pion achter kwam wist hij op knappe wijze de parij tot winst te brengen. Nog een verrassing: Toon Kayser wist John Uckerman overtuigend te overrompelen met zijn pionnen meerderheid. En ook Fritz Höhensteiger mocht een remise aantekenen tegen de (op papier) veel sterkere John Heuts.

Maar ook Jan Schoffelen tekende een punt bij. Richard Orbons (ook al zo'n 400 elopunten meer) werd kundig aan de kant gezet. "Misschien wel mijn beste partij ooit" volgens een enthousiaste Jan.

Zo ook verging het Jan Bindels. Jan Ypelaar strafte zijn foutjes genadeloos af.
De enige partij die qua ratingverschil gewonnen werd door de hoger geplaatste was ondergetekende (Arno Ypelaar). En dat ook nog eens volledig onterecht. Tegenstander Marcel Drummen wist al snel twee pionnen te winnen en daarna zelfs een kwaliteit. Maar na een geweigerd remise-aanbod gaf hij plots de partij op omdat hij zich niet lekker voelde. Alhoewel ik nog niet geheel overtuigd was van mijn verlies had ik liever doorgeknokt en waarschijnlijk heel blij moeten zijn als ik er nog een remise uit had kunnen slepen.

Ik vermoed dat vrijwel alle spelers hun tegenstanders onderschat hebben deze eerste ronde. Een goede les voor het vervolg van dit toernooi dat met zo'n start een spannende strijd lijkt te worden.

 

7 dinsdagen:
1e ronde 11 april | 2e ronde 18 april | 3e ronde 25 april | 4e ronde 2 mei
5e ronde 9 mei | 6e ronde 16 mei | 7e ronde 23 mei

LOCATIE: Sjtaater Hoes,
Schaesbergerstraat 27  te Kerkrade/Terwinselen

7 RONDEN ZWITSERS
INDELING OP RATING

elke dinsdagavond 20.00u

één partij van elk 1.45uur plus 15 min bedenktijd p.p.

vooraf inschrijven bij Arno Ypelaar per mail ( okk(at)svkerkrade.nl )
of telefonisch 06-17566140 Geef ook je rating aan!

inschrijfgeld € 7,50   1e prijs A-groep € 60

KAMPIOENSCHAP TELT MEE VOOR DE KNSB-RATING

Het is mogelijk tijdens de eerste 3 ronden eenmalig gebruik te maken van één bye. Hiervoor krijg je een vergoeding van een half punt. Geef dit wel een week van te voren aan bij de wedstrijdleider Arno Ypelaar
(tel . 0617566140 / okk(at)svkerkrade.nl ). Dit geldt ook voor afmeldingen vanaf de 4e ronde. Men wordt dan niet ingedeeld en ontvangt geen vergoeding.
Is de paring geschiedt dan wordt de partij bij niet aanwezig verloren verklaard. Partijen kunnen niet na de vastgestelde data worden gespeeld. In overleg met de wedstrijdleider mogen partijen wel vooruit gespeeld worden.

De paring voor elke volgende ronde wordt s'woensdags op deze pagina online gezet.
Eindranglijst op score, Bucholz (wp) en Sonnebonn Berger (in deze volgorde).

zie het archief voor de Open Kerkraadse Kampioenschappen
van voorgaande jaren